Runi Langum

RUNI LANGUM har i over 14 år festet mennesket på arket og beveget et stort og bredt publikum. Figurerer i bevegelse. I dans. I stille samtale med hverandre. Hun har blitt betegnet som en av våre fremste tegnere. Selv karakteriserer hun seg som en forsker i strek. Hun mener hun ikke mister kontroll i sine streker, men samler dem til et bestemt uttrykk som ofte inneholder en bevegelse.

– Endringene i kunsten min skjer langsomt, men jeg er en veldig utålmodig person. Jeg kan se bakover og se en forandring. Men alle sier at streken er den de alltid kjenner igjen. Kjernen i kunsten min er interaksjoner mellom elementene og mennesket. Jeg henter mye fra dans, spesielt samtidsdans med en blanding av regi, lys, bevegelse og musikk. Dans er et ordløst og internasjonalt språk, akkurat som kroppsspråket vårt.

Runi Langum er utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim 1978-1983. Hun fortsatte studiene ved Ecole Nationale Superiore des Beaux Arts, Paris 1983-1986 der hun spesialiserte seg i tegning og fikk 1. prix de dessin i 1986. Utstillingen «Tegn» i Trondheim Kunstforening 1985 markerte kunstneren som en tegner i store format. Utstillingen 1984-2005 ved Haugar Vestfold Kunstmuseum oppsummerte tyve års virksomhet som tegner.

De animerte filmene «Leikr» (1995) og «Expedition» (2001) viste Langums tegninger i samspill med lyd. Som grafiker arbeider Langum hovedsakelig med litografi. Motivkretsen består av mennesker/natur, og er fremstilt med vare, flytende streker satt i kontrast mot ekspressive anslag. Streken er seismografisk.

Hun har også tegnet på stein. I Elveparken i Drammen står to skulpturer med relieff. En tilsvarende utsmykning står foran Viken Skog i Hønefoss. Langum er representert ved over 50 gallerier i Norge. Arbeidene hennes er kjøpt inn av bl.a. Nasjonalmuseet, Stenersenmuseet, Riksgalleriet, Norsk Kulturråd og Haugar Vestfold Kunstmuseum.

Hun holder gjennomgående fire utstillinger årlig, enten alene eller sammen med andre. Det siste året har hun hatt separatutstillinger i Telemarksgalleriet og Ålesund Kunstforening og Kunstverket.

RUNIS VERK